tisdag 26 september 2017

Karaktärer som handskas med psykisk ohälsa

Tjenare allesammans. Idag är det tisdag, så jag tänkte köra en Top Ten Tuesday, och veckans tema är att lista en bunt karaktärer efter ett specifikt tema och jag valde temat psykisk ohälsa eftersom jag tycker det är ett så himla viktigt att prata om. Så här kommer några olika karaktärer jag stött på i litteratur som antingen själva lider av psykisk ohälsa eller har någon närstående som gör det och på så sätt kommer i kontakt med det. 


Finch och Violet från Som stjärnor i natten: Finch lider av bipolär sjukdom, och Violet handskas med bland annat hennes systers död och tankar om självmord. Bokens ger dels en gripande skildring av hur det är att leva med bipolär sjukdom, men också om hur det är att leva i en familj som inte ens märker att man är sjuk, och i en familj där en medlem saknas. Och om att mitt i allt detta mörka hitta någon som bryr sig.

Cath från Fangirl: Cath handskas en hel del med ångest, framförallt social ångest, och i Fangirl får vi följa henne när hon börjar College. Cath tvingas ta ett stort steg ur sin comfort-zone och genkänningsfaktorn är hög för alla som har det svårt i nya sociala situationer. På det har Cath dessutom en pappa som lider av bipolär sjukdom vilket inte gör det hela lättare. Detta gör att även om det kanske inte är där bokens fokus ligger, tar den även upp hur det kan vara att ha en förälder som lider av psykisk ohälsa.

Audrey från Var är Audrey? Audrey lider av social ångest som väldigt länge har definierat hennes liv. Hon har svårt att göra mycket av det andra ungdomar gör i och med att hon knappt kan lämna sitt eget hus. Men under historiens gång får vi se Audrey utvecklas och hitta nya sätt att kämpa mot sin sjukdom. Dessutom bjuder boken på en hel del humor som lättar upp detta ämne som annars skulle kunna vara ganska tungt att läsa om. 

Matilda från Allt som blir kvar: Jag visste inte om jag skulle ta med den här boken på den här listan eller inte, för jag kan inte riktigt sätta någon ”diagnos” på Matilda - hon har ju bara fått hjärtat krossat. Å andra sidan, alla som läst boken förstår nog att Matilda inte mår så bra. Hon och hennes tidigare kille har gjort slut och det gör ont, ont, ont. Hon blir ganska destruktiv i sina försök att dämpa smärtan med festande, alkohol och droger, men inget hjälper. Hela boken är väldigt mörk, och jag känner mest att även om boken kanske inte direkt handlar om en psykisk sjukdom handlar den om att inte må bra, och är inte det i grund och botten vad psykisk ohälsa också handlar om?

Cody från Jag var här: I den här boken är det inte huvudpersonen själv som lider av psykisk ohälsa, utan det är hennes bästa vän som tagit livet av sig. I boken får man följa Cody när hon försöker ta reda på vad som låg bakom vännens beslut och vad som kan driva någon till en sådan handling. Om ensamheten som blir kvar och jakten efter svar.

Alla de fem huvudkaraktärerna från Djupa Ro: Tove, Paula, Ludde och David har mist den femte medlemmen i deras kompisgäng - Jonte. Han hittades livlös på en badplats, och vännerna återvänder till sin hemstad för att gå på begravningen. Så vacker berättelse om att mista någon och försöka gå vidare. Om tomrummet när fem blir fyra och om att inte förstå varför. Om ensamheten, förvirringen och smärtan döden lämnar efter sig.

Feyre från A Court of Mist and Fury: Till skillnad från större delen av böckerna på den här listan handlar A Court of Mist and Fury inte om psykisk ohälsa, men huvudkaraktären Feyre lider av PTSD. Det är kanske inte bokens fokus, men tycker ändå det är bra att psykisk ohälsa vävs in i historier (speciellt fantasy) och bara får vara där vid sidan om för att påminna oss om att det inte är ovanligt att folk lider av olika typer av psykiska problem, men också att det inte är allt som definierar dem.

Så, det där var min lista! Har ni själva läst om några karaktärer nyligen som handskas med psykisk ohälsa? I sådana fall, berätta gärna om dem i kommentarerna!


2 kommentarer:

  1. Alltså - så bra lista! Och snyggt med "rubrik bilden" sådär! (Vet ej vad jag ska kalla det men alltså top ten tuesday lappen och det du fattar)

    SvaraRadera

Senast publicerat:

Mjölk och honung av Rupi Kaur

Titel : Mjölk och honung Originalets titel : milk and honey Författare : Rupi Kaur Antal sidor : 204 Serie : - Förlag :  Mima Förlag ...

Populära inlägg: