måndag 15 februari 2016

Bokbloggsjerka 12 – 15 februari: Inspirera barns läsande?

Bokbloggsjerka dags! Bokbloggsjerkan hålls varje vecka av Annika! Så kika in på hennes blogg om ni vill veta mer! Veckans fråga är denna:

Lottens bokblogg skulle vilja veta hur du tror att man kan inspirera barnens läsande. Har du några goda exempel?

Jag tror först och främst att det bästa man kan göra är att läsa själv. Om barn växer upp med någon som läser och verkas glädjas över det finns det en god chans att de ser det som något positivt och blir inspirerade att prova på det själva. Så att alla vi som läser fortsätter att läsa är nog en väldigt bra inspiration bara det i sig. Sen tycker jag sådant här - bokbloggar, personer som intresserar sig för böcker och diskuterar det - också är viktigt. Inte bara att enskilda individer har ett intresse för det, utan att det också finns någon form av samhörighet i det, att folk uppmärksammar det och sprider läsglädjen vidare.

Vidare kan jag också tycka att skolan har en väldigt stor roll. Dels när barnen är små, att man läser tillsammans i klassen och besöker bibliotek och så vidare, men också när barnen blir äldre, på mellanstadiet, högstadiet och kanske till och med gymnasiet. För att barn eller unga ska bli intresserade krävs ibland att de bara läser en riktigt bra bok (för mig var det när jag var tolv och läste Twilight för första gången), och där har ju skolan en jättestor chans att påverka. Jag har läst endel i skolan - även om det inte är så värst mycket - men så fort vi började komma upp i lite äldre åldrar började vi nästan bara läsa klassiker eller massa svenska tråkiga böcker med någon djup innebörd som sällan var särskilt drivande eller roliga. Klassiker och svenska böcker med en djup innebörd är jättebra, och jag är glad att vi läste nästan alla de böcker vi läste. Men, jag läser ju också massor vid sidan av skolan. Jag tycker om att läsa, och därför är det okej att vi kanske inte läser just de böcker jag tycker är mest intressanta i skolan, utan kanske något som hamnar utanför min comfortzon, något som kanske till och med är lite tråkigt ibland. Men för alla dem som tycker att läsa är en pina, ja då är det kanske inte så inspirerande att ta sig igenom en 300 sidor lång gammal svensk klassiker som de tycker är dötrist.

Skolan kan göra så mycket. Att läsa Jan Guillou och Pär Anders Fågelström och Hjalmar Söderberg, det är jättebra. Men det är en sådan liten del av all litteratur som finns där ute. Nu vet jag att alla tid i världen finns inte, men jag önskar ändå att skolan skulle blanda lite. Varför inte blanda klassikerna med lite Sci-fi, varför inte dra in en amerikans författare någon gång bland alla de svenska? Varför inte läsa lite fantasy också eller deckare? Om fler sidor av litteratur visas i skolan finns chanserna att intresset ökar. Det räcker med en bra bok för att någon ska bli intresserad av att läsa. En, men alla kan omöjligt gilla samma.

Sen måste jag bara påpeka att även om jag personligen inte har något emot klassiker (även om de kanske inte alltid är mina favoriter heller) och jag verkligen förstår varför vi läser dem, så är det sällan det lättaste att ta sig igenom, speciellt eftersom språket många gånger är 100 år gammalt. All litteratur är inte sådan och de måste visas upp också. Sen läste har jag ju inte bara läst klassiker under min skolgång, faktiskt ganska få jämfört med en del andra, men många av de andra böckerna vi läste var ändå väldigt lika. Vi utforskade inte särskilt många olika genrer och det är det jag lite vill poängtera. Sen pratar jag nu om egen erfarenhet, det finns säkert massor av skolor där de läser alla möjliga böcker, där de kanske läser klassiker blandat med contemporary, fantasy och romantik. Men i många skolor gör de det också inte, och det är lika viktigt att komma ihåg.

Så okej, det här blev ett väldigt långt svar, hoppas ni orkade läsa det. Dela gärna med er av era tips i kommentarerna!
Kram
Kimbery

5 kommentarer:

  1. Det finns ju dock många klassiker som är amerikanska och även som är fantasy/sci-fi. Typ Hemingways böcker, Räddaren i Nöden, Gatsby, 1984, Sagan om ringen, Odysseen, A clock-work orange, Frankenstein mfl.

    Men håller verkligen med dig om att det kan bli lite tradigt med dessa böcker som lärare mest verkar dra upp från biblioteket för att liksom. Tycker det känns mycket mer betydelsefullt om man diskuterar böckerna, jämför med dagens samhälle eller skriver olika uppsatser inspirerade av boken. Tycker också att det är knäppt att klassiker skrivna av kvinnliga författare inte lika ofta uppmärksammas. Jag menar Jane Austen, Harper Lee, Emily Bronte, Selma Lagerlöf mfl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väldigt sant, det borde jag ha tänkt på mer innan, kanske är det för att vi inte lyft många av dem i min skola (än i alla fall). Men du har rätt, klassiker visar ju faktiskt upp flera sidor av litteratur, men jag tycker bara att ännu fler sidor skulle kunnas vissas upp. Det är ju väldigt stor skillnad på Frankenstiein och nutida fantasy t.ex och det är ju viktigt att visa den sidan av litteraturen också. Att man blandar lite liksom.

      Ja eller hur, dock jobbar vi oftast med den litteratur vi läser vilket verkligen är positivt! Man får ju inte ut så mycket av böckerna om man inte jobbar så mycket med dem, och att jämföra med dagens samhälle är ju en jättebra ide!

      Det håller jag verkligen med om! De alla är ju väldigt kända och omtyckta författare genom tiderna de med, så verkligen konstigt att deras litteratur inte har kommit fram mer, det borde den verkligen göra!

      Radera
  2. Håller med! Tycker det är så himla synd om allt vissa läser är det en läser i skolan och så är det samma samma, för olika personer gillar ju faktiskt inte nödvändigtvis samma böcker! Ska det vara så himla svårt att FÖRSTÅ? Det gör ju att vissa ger upp om läsning utan att ha gett det en verklig chans, tråkigt nog. Det är så himla synd för jag är SÄKER PÅ att rtroende finns en läsare i oss alla :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det* ska det ju vara och inte det där konstiga - rtroende?

      Radera
    2. Jag håller med fullständigt! Vissa läser ju bara det de läser i skolan, och då är det ju så viktigt att tänka på att alla inte uppskattar samma typ av litteratur. Det finns massor av viktiga och fantastiska böcker där ute, i alla olika genrer, så därför tycker jag verkligen att skolan borde blanda lite mer! Så synd att en del aldrig utforskar litteraturen utanför skolan därför att det de har fått provat på har verkat alldeles för tråkigt, för jag tror precis som du att om man bara hittar rätt bok så skulle nog alla kunna tycka om att läsa :)

      Radera

Senast publicerat:

Mjölk och honung av Rupi Kaur

Titel : Mjölk och honung Originalets titel : milk and honey Författare : Rupi Kaur Antal sidor : 204 Serie : - Förlag :  Mima Förlag ...

Populära inlägg: