torsdag 18 februari 2016

Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

Titel: Sista brevet från din älskade
Originalets titel: The Last Letter from your Lover
Författare: Jojo Moyes
Antal sidor: 490
Serie: -
Förlag: Printz Publishing 
Du kan läsa mer om boken / köpa den här: Adlibris, Bokus eller CDON

”… någonstans ute i världen finns en man som älskar dig, som vet precis hur underbar och begåvad och ljuvlig du är. En man som alltid har älskat dig, och som till sin förtvivlan alltid kommer att göra det. 
- Din B”

Handling (från Goodreads): London 1960. När Jennifer Sterling vaknar upp på sjukhus minns hon ingenting, inte den tragiska bilolyckan som gjort att hon hamnat där, inte sin man, inte ens vem hon är. Hon känner sig som en främling i sitt eget liv. Tills hon råkar hitta ett passionerat brev, undertecknat B, som ber henne att lämna sin man.
     Många år senare, 2003, hittar journalisten Ellie samma gåtfulla brev i arkivet på tidningen där hon arbetar. Hon blir besatt av historien bakom, och hoppas att den ska kunna återuppliva hennes haltande karriär. Om dessa två älskande fick ett lyckligt slut, kanske hon också kan bringa reda i sitt eget komplicerade kärleksliv? Ellies sökande kommer att skriva om historien och hjälpa henne att inse sanningen om sin egen, moderna romans.

Vad tycker jag: Det här var min första bok av Jojo Moyes och nu förstår jag verkligen varför hon är så omtyckt. Sista brevet från din älskade är definitivt väl skriven, detaljerna satt på rätt plats och Jojo Moyes vävde samman historien så väldigt skickligt. Och kärlekshistorien? Den var makalös, något av det absolut vackraste och sorgligaste jag läst om, den är så uttänkt, så äkta och så rörande. 
     Men, ibland kunde jag ändå tröttna lite på hela den här “de får aldrig varandra” temat. Det blev lite tradigt, även om det också, i slutändan, gjorde det hela så otroligt mycket vackrare. Sen så måste jag även påpeka att även om den här boken var väl skriven, så kunde den också stundvis vara väldigt långsam. Det fanns tillfällen under läsningen när jag rent ut funderade på att lägga ner boken. Ibland gick den bara så väldigt trögt och det kändes inte riktigt som om jag kom någonstans och just nu i mitt liv var det bara något jag inte riktigt hade tålamodet för. Men ändå så fortsatte jag ju. Jag fortsatte hela vägen till slutet, och så här i efterhand är jag otroligt glad för att jag gjorde det. Den här berättelsen förtjänar att bli hörd, den förtjänar att bli läst. Men den är kanske inte den mest lättlästa. Historien är bra som den är, men ibland kunde jag ändå inte undvika att fråga mig själv om den kanske hade varit bättre berättad på fyrahundra sidor istället för närmare femhundra. 
     Vad jag gillade var hur äkta karaktärerna kändes, och hur levande historien blev. Speciellt hur Jojo Moyes vävde samman de båda berättelserna. Dock kunde jag tycka att hon skulle växlat lite mer emellan nutid och sextiotal. I mitten av boken fick vi läsa närmare fyrahundra sidor om enbart en tidsperiod, och det kändes som lite mycket. Det kan å andra sidan bero på att jag tyckte betydligt mycket bättre om att läsa ur Ellies perspektiv än Jennifers. Kanske för att man genom henne fick följa både kärlekshistorierna och se hur de båda slutade. 
     Ärligt talat, den här boken är ganska så briljant. Den är väl skriven, otroligt bra uppbygd och genomtänkt - vilket verkligen inte är något man ska underskatta. Men som sagt passade den inte riktigt mig som läsare till hundra procent eftersom historien ibland blev en aning seg. En otroligt bra berättelse, men kanske inte har det absolut bästa tempot. 
    Sista brevet från din älskade är troligtvis inte den sista boken jag läser av Jojo Moyes (är redan sååå sugen på Livet efter dig), men jag kommer förmodligen inte kasta mig över hennes böcker heller. Jag behöver lite tid att ladda om för att ta mig an en lika djupgående och magnifik kärlekshistoria igen, men jag tänker definitivt göra det!
     Och bara för att tillägga: Boken finns ju faktiskt med i årets bokrea, så är ni ute efter en makalös tragisk och vacker kärlekshistoria? Passa på!
     (Förresten: Hur snyggt är inte det här omslaget? Älskar det!)

Vad tycker ni om Sista brevet från din älskade? Och vad av Jojo Moyes borde jag plocka upp här näst?
Kram
Kimberly

3 kommentarer:

 1. Jag såg boken på rean och la den i varukorgen, men nu blev jag lite osäker... Förstod inte att den var så lång. Men du verkar ju ändå i grund och botten gilla den. Vi får se om den får ligga kvar eller inte... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstod inte heller att boken var så lång från början, hade av någon anledning fått för mig att den skulle vara väldigt lättläst, vilket visade sig inte riktigt stämma. Den är långt, och ja absolut tyckte jag den blev lite seg, men det kan också bero på att jag befinner mig i en period där det är mycket annat runt om som är pågång, och då har man inte alltid samma tålamod när det gäller läsandet. Ändå så läste jag ut den ganska så snabbt, så något måste den gjort rätt i alla fall :)

   Men som du säger, i grund och botten tyckte jag faktiskt ändå väldigt mycket om den. Jojo Moyes är väldigt älskad och det förstår jag för hon är en otroligt duktig författare.

   Radera
 2. Jag har något att dela med dig!!! Det finns en stor glädje i mitt hjärta som jag vill dela med alla. Mitt namn är Caroline Webb från USA. Jag hade ett missförstånd med min älskare förra året som ledde oss att bryta upp och han ville aldrig höra min röst igen. Han såg en vacker kvinna som han hitta mer vackrare än mig, men allteftersom tiden gick jag träffade Gud baalam han är en stor spell caster. Jag kontaktade honom genom hans e-post och förklarade allt för honom. Han sa att jag inte ska oroa mig, att min älskare kommer tillbaka till mig på hans knä tigger om förlåtelse innan 24 timmar. Min största glädje nu är att han faktiskt kom tillbaka till mig och föll på knä tigger om förlåtelse, och idag är vi glada och han botade också min systers bröstcancer. Har du några problem? oroa dig inte mer eftersom godbaalam kan ge varaktig spell lösning på eventuella problem:
  Om du vill att ditt ex tillbaka.
  Du vill främjas på kontoret.
  Om du vill bli botade av Herpes, cancer och andra sjukdomar.
  Du vill vara rik.
  Du din make/maka att bli din för evigt.
  Återställa dina förlorade pengar tillbaka.
  Om du vill skilsmässa eller stoppa din skilsmässa.
  Graviditet stava att föreställa sig barnet
  vill du vinna de oroande rättsfall
  Om du vill vinna lotteri
  Kontakta bra godbaalam Via e-post: godbaalamtemple@gmail.com

  SvaraRadera

Senast publicerat:

Mjölk och honung av Rupi Kaur

Titel : Mjölk och honung Originalets titel : milk and honey Författare : Rupi Kaur Antal sidor : 204 Serie : - Förlag :  Mima Förlag ...

Populära inlägg: