torsdag 23 februari 2017

Holding Up the Universe av Jennifer Niven

Titel: Holdig Up the Universe
Originalets titel: -
Författare:  Jennifer Niven
Antal sidor: 387
Serie: -
Förlag: Penguin Books
Du kan läsa mer om boken / köpa den här: Adlibris, Bokus eller CDON

"We're all weird and damaged in our own way. You're not the only one."

Handling (tagen från Goodreads): Everyone thinks they know Libby Strout, the girl once dubbed 'America's Fattest Teen'. But no one's taken the time to look past her weight to get to see who she really is. Since her mum's death, she's been picking up the pieces in the privacy of her home, dealing with her heartbroken father and her own grief. Now, Libby's ready: for high school, for new friends, for love, and for EVERY POSSIBILITY LIFE HAS TO OFFER. I know the part I want to play here at MVB High. I want to be the girl who can do anything.
      Everyone thinks they know Jack Masselin too. Yes, he's got swagger, but he's also mastered the art of fitting in. What no one knows is that Jack has a secret: he can't recognize faces. Even his own brothers are strangers to him. He's the guy who can re-engineer and rebuild anything, but he can't understand what's going on with the inner workings of his own brain. So he tells himself to play it cool: Be charming. Be hilarious. Don't get too close to anyone.
      Until he meets Libby. When the two get tangled up in a cruel high school game which lands them in group counseling, Libby and Jack are both angry, and then surprised. Because the more time they spend together, the less alone they feel. Because sometimes when you meet someone, it changes the world - theirs and yours.

Vad tycker jag: Holding Up the Universe är en såndär bok som man slår igen och känner sig riktigt nöjd med att ha läst. Berättelsen känns rätt, karaktärerna känns rätt, och det känns rätt att ha tagit del av det hela. Jack och Libby stal mitt hjärta efter bara några kapitel, och jag är glad över att Niven valt att berätta just deras historia. Inte för att den är unik, men för att det är ovanligt i ungdomslitteratur att läsa om någon som är överviktig och om någon som lever med prosopagnosia (när man kan inte känna igen ansikten). Det är intressat att få följa dem och få se världen genom deras ögon
      Men, det är inte enbart på grund av det som jag älskar boken. Jag faller inte för Libby för att hon en gång varit USA:s fetaste tonåring, eller Jack för att han inte ens kan minnas sin mammas egna ansikte. Nej, jag faller för dem för att de båda är så äkta. För att de kämpar på trotts att de mer än en gång känt att de dragit livets nitlott. De står fortfarande upp, och de fortsätter stå varje dag som går. De är inte perfekta, de begår misstag - de är inga praktexempel på hur man ska hantera motgångar, men ändå så inspirerar de. För att de båda har så mycket gott i sig, för att de fortsätter kämpa och för att ibland handlar det bara om att ta sig igenom dagen och göra det bästa av det man har, och det är okej.
      Boken har ett sådant fint budskap som jag känner att alla borde ta del av. Om att det är okej att vara du. Om att du är accepterad som du är, oavsett hur du ser ut, oavsett om du skiljer dig från mängden. Det är en bok som uppmuntrar en att våga, om att stå upp, om att inte ta någon skit och mest av allt om att du är bra, precis som du är. Men vad som också är så fint är att det känns som om berättelsen även verkligen fokuserar på att vi inte ska döma andra, på att vi istället ska försöka förstå.
      Niven berättar en stark och verklighetstrogen historia, med ett målande språk och färgstarka karaktärer som sent kommer att falla i glömska. Holding Up the Universe står kanske inte ut ur mängden något extremt, men den är ändå en stans fin bok. Äkta och fylld av känslor.


Har ni själva läst Holding Up the Universe? Vad är era åsikter om Jennifer Nivens böcker? Dela med er i kommentarerna!

Kram
Kimberly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senast publicerat:

Mjölk och honung av Rupi Kaur

Titel : Mjölk och honung Originalets titel : milk and honey Författare : Rupi Kaur Antal sidor : 204 Serie : - Förlag :  Mima Förlag ...

Populära inlägg: