söndag 5 november 2017

Jag försökte att läsa konstant, 24 timmar i sträck

Nu har jag gjort det. Läst så mycket jag bara kunnat under 24 timmar i sträck och låt mig bara säga, vilken resa (läs om mina tankar och mål innan HÄR).

Först och främst, nej jag läste inte bokstavligt talat 24 timmar i sträck. Jag är människa, tillslut somnade jag. Efter att försökt med alla medel (jag försökte till och med läsa ståendes och gåendes) gav jag tillslut upp vid halv fyra på natten och gick och la mig. När man varit vaken sedan 7 på fredagsmorgonen var det kanske inte en särskilt realistisk ide att tro att man inte bara skulle hålla sig vaken till midnatt, utan sedan på det 24 timmar till. Vid halv fyra hade jag redan slumrat till ett antal gånger så då kände jag att det mest effektiva helt enkelt skulle vara att sova en liten stund, så jag kravlade i sängen och sov som en stock i sju timmar. Nästa gång ska jag kanske försöka planera lite bättre och sova innan jag påbörjar read-a-thon:et så jag sparar lästid. Men, ärligt, så noga är det faktiskt inte.

I alla fall, när jag sedan vaknade vid halv 11 på lördag förmiddag satte jag igång igen. Jag läste ut de sista sidorna i Genuine Fraud och påbörjade Allt det vackra är inte förstört. När jag slog upp Allt det vackra är inte förstört var klockan nästan tolv på förmiddagen. Boken ligger på 434 sidor och jag hade exakt halva dygnet kvar. Ska jag vara helt ärlig var jag ganska tveksam till om jag skulle klara det, men jag tänkte inte ge upp utan att försöka, och som jag försökte. Jag läste nästan konstant under de kommande timmarna. Ett par timmar föll väll bort för att laga lunch och middag och fixa med lite andra smågrejer, men annars läste jag nästan hela tiden.

Jag är ledsen att säga det, men jag hann ändå inte klart. När klockan slog midnatt hade jag fortfarande 48 ynkliga sidor kvar. Det var ett tappert försök i alla fall. Och så uppe i varv jag var där vid 12 på natten tänkte jag inte låta något så fjuttigt som att mitt read-a-thon egentligen var slut stoppa mig. Jag gick och bortsade tänderna, tvättade ansiktet, fixade i ordning lite i mitt rum och kröp sedan i säng, fast besluten att läsa ut boken innan jag somnade. När klockan slog två var boken äntligen utläst och jag somnade så fort jag släkte lampan, otroligt nöjd med mig själv.

För de som är intresserade landade det exakta antalet sidor jag läste från midnatt till midnatt på 472 sidor. Inte illa ändå.

Så hur var det då? Att maniskt försöka pressa in så mycket läsning man bara kan under ett dygn? Ärligt talat, ganska så fantastiskt. Det var överraskande avslappnande att få stänga av datorn, lägga undan mobilen, och krypa upp under en filt med en kopp te och en bok och sedan stanna där i timmar. Att veta att under de närmaste 24 timmarna har jag inga åtaganden alls utom till boken i min hand. Det är allt jag behöver tänka på. Ett väldigt givande sätt att få ta en paus från verkligheten ett tag, och ganska så behövligt också. Det var skönt att få fly från världen i ett dygn.

Jag tror att det är lätt att läsningen hamnar i andra hand, eller så har det i alla fall blivit för mig på senaste tiden. Hela det här året har jag ständigt nedprioriterat läsningen, det har liksom alltid funnits något viktigare eller något mer brådskande att göra. Läsningen begränsades till några sömniga minuter på bussen på morgonen och om jag lyckades hålla mig vaken, några sidor till innan jag somnade på kvällen. Att få sätta läsningen först för en gångs skull tror jag var något jag verkligen behövde för att hitta tillbaka till den kärlek jag har för litteratur. Det var nästan befriande. Att få påminna sig själv om hur det känns att bli helt och fullkomligt uppslukad av orden på sidorna och försvinna iväg i en berättelse som inte är ens egen. Det här är helt klart något jag tänker göra igen.

Dessutom var det kul att ha ett mål. En tidsram och ett antal sidor att ta sig igenom. Att ha en utmaning gjorde det kul på ett annat sätt, det var lite spännande att få utmana sig själv för att se hur mycket man skulle hinna med. Skulle helt klart rekommendera detta, och tror verkligen jag kommer göra om det flera gånger. Nästa gång kan jag försöka tajma det med en helg igen och gå ut med det lite tidigare så att om det är någon som vill hänga på där ute, kan vi kanske göra det tillsammans. Skulle inte det vara lite roligt? Kommentera om ni är intresserade!

Nu ska jag gå och slösurfa lite på Youtube och bestämma mig för vilken bok jag ska ta mig an här näst. Ha det gott!

2 kommentarer:

  1. Men WOW så roligt!! Och vad mycket du hann med! Skulle vara superkul att testa, men tror dessvärre inte att jag kommer ha möjlighet förrän typ i februari nästa år så eeh :)) men kanske! Om jag får en tom dag vet jag åtminstone vad jag ska göra ;D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa, var så kul! Haha, förstår dig, fick vänta jättelänge innan jag fick möjligheten att göra det själv, men tycker verkligen du ska testa om du får tillfälle till det!! ;)

      Radera

Senast publicerat:

Mjölk och honung av Rupi Kaur

Titel : Mjölk och honung Originalets titel : milk and honey Författare : Rupi Kaur Antal sidor : 204 Serie : - Förlag :  Mima Förlag ...

Populära inlägg: