måndag 20 juli 2015

Eleanor & Park av Rainbow RowellTitel: Eleanor & Park
Originalets titel: Eleanor & Park
Författare: Rainbow Rowell
Antal sidor: 329
Förlag: Månpocket 
Du kan läsa mer om boken / köpa den här: Adlibris, Bokus eller CDON

”Ingenting som var före dig räknas”, sa han. ”Och något efteråt kan jag inte ens föreställa mig.”


Handling: (från baksidan)
Eleanor: Rött hår, fel kläder. Stod brevud honom tills han vände på huvudet. Låg bredvid honom precis innan han vaknade. Fick alla andra att verka gråare och tristare och totalt ointressanta.
       
Park: Han vet att jag kommer att gilla en låt innan jag har hört den. Han skrattar innan jag kommer till slutklämmen. Det finns ett ställe på hans bröst, strax nedanför halsgropen, som gör att jag får lust att låta honom hålla upp dörrar för mig. Vad tyckte jag? Rainbow Rowell är en författare jag länge velat läsa eftersom hennes böcker har blivit så hyllade. Ändå sköt jag länge upp att läsa Eleanor & Park, eftersom det inte riktigt kändes som den typ av bok som skulle passa mig. 
       Vad jag i alla fall kan säga nu, efter att ha läst boken, är att jag förstår varför Rainbow Rowell är så hyllad.
        Eleanoe & Park är inte en perfekt bok, eller ens en bok som tog mig med storm, men det är uppenbart att Rainbow Rowell visste vad hon höll på med när hon skrev den. Boken är otroligt bra skriven, historien är väl sammanflätad och karaktärerna jordnära och äkta. Det var länge sedan jag läste en bok så fylld av kärlek som, precis som karaktärerna, kändes överväldigande äkta. Eleanor och Parks relation och kärlek gick nästan att ta på. Man kom så nära den att det enkelt gick att känna med dem. Deras känslor för varandra gick rakt in i hjärtat på mig.
       I början av boken tyckte jag att tajmingen var perfekt. Historien gick snabbt fram - men inte för snabbt - de första hundra sidorna flög förbi. Men sen blev berättelsen betydligt långsammare. Inte så att man slutade läsa, men så att man regelbundet började kolla sidnumrera för att det inte kändes som om man kom någonstans. Drivet i boken kom dock tillbaka lite senare, och i slutet tar hela berättelsen verkligen en oväntad vändning som klistrade fast mig vid boken till sista sidan. 
        Slutet i sig är väl i och för sig något jag inte var överdrivet nöjd med. Det var lite för öppet för min smak, men det var fortfarande inte dåligt, snarare väldigt stämningsfullt och en ordentlig punkt - även om jag inte hade haft något emot att få läsa mer om Eleanor och Park, och fortsättningen på deras kärlekshistoria. 
       Innan jag avslutar den här recensionen måste jag dock komma tillbaka till tajmingen i boken. Ja, berättelsen var delvis seg och gick ganska långsamt fram i mitten om ni frågar mig, men boken var inte direkt tråkig. Och vad som ändå höll historien uppe tror jag mycket var bytena av perspektiv. Hela tiden hoppade man fram och tillbaka mellan Eleanor och Park, och i de bytena satt tajmingen verkligen perfekt. Att få läsa ur bådas perspektiv på det sättet drev historien framåt och gjorde den intressantare. Det var aldrig att jag störde mig på ett byte, eller tyckte det gick för lång eller kort tid emellan dem. De kändes alltid perfekta. Man fick aldrig läsa ur en persons perspektiv särskilt länge och jag tror det, och de korta kapitlen, kan ha varit en bidragande faktor. De båda huvudpersonernas liv, synvinklar och perspektiv flätades så väl samman att de flöt in i varandra samtidigt som historien bara flöt på. Otroligt bra skrivet. 
       Så sammanfattningsvis är Eleanor & Park en bra bok med  både jordnära och äkta kärlek såväl som karaktärer. Berättelsen blev en aning långsam, men bytena av perspektiv och de korta kapitlen i boken drev ständigt historien framåt. Intressant och välskriven. Personligen kommer det nog inte ta lång tid innan jag läser mer från Rainbow Rowell

Poäng: 6,5 av 10

Har ni läst Eleanor & Park eller någon annan av Rainbow Rowells böcker? Kommentera och berätta vad du tyckte!!

Kram
Kimberly

Psst: Andra böcker som kanske kan vara intressanta?

2 kommentarer:

Senast publicerat:

Mjölk och honung av Rupi Kaur

Titel : Mjölk och honung Originalets titel : milk and honey Författare : Rupi Kaur Antal sidor : 204 Serie : - Förlag :  Mima Förlag ...

Populära inlägg: