fredag 29 januari 2016

Lite allmänna tankar om Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Min erfarenhet med klassiker i det förflutna har väll inte varit så överdrivet bra (jag är ledsen Per Anders Fågelström), så när vår svenskalärare började dela ut Doktor Glas av Hjalmar Söderberg så blev jag väll inte sådär överdrivet exalterad över att läsa ännu en hundra år gammal svensk klassiker . Men jag blev överraskad till det bättre av Doktor Glas
     Det finns något med språket i berättelsen som jag inte kan undgå att imponeras över, och djupet i både berättelse och karaktärer är ganska så komplexa och intressanta. Jag menar hur tragiskt vackert är inte det här: 

”Jag har gråa dagar och svarta stunder. Jag är inte lycklig. Dock känner jag ingen som jag ville byta med; mitt hjärta krymper ihop vid föreställningen att jag kunde vara den eller den bland  mina bekanta. Nej, jag ville inte vara någon annan.   
I min första ungdom led jag mycket av att jag icke var vacker, och i mitt brinnande begär efter att vara vacker tyckte jag mig vara ett vidunder av fulhet. Nu vet jag ju att jag ser ut ungefär som folket är mest. Det gör mig just inte heller glad.  
Jag tycker inte särdeles mycket om mig själv, varken skalet eller innanmätet. Men jag ville inte vara någon annan.”

Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, det fanns bara en hel del guldkorn i den här berättelsen och delar av Doktor Glas är väldigt intressanta att följa. Å andra sidan, så föll jag inte alls särskilt mycket för berättelsen. Jag kan ge den att den har sina stunder, men många gånger medan jag läste blev jag uttråkade och önskade bara att boken skulle vara slut - och det är aldrig ett bra betyg. Sen måste man kanske ta hänsyn till att boken är 100 år gammal, men det förändrar inte att den saknar drag och att den stundvis var lite hoppig och förvirrande. Och så sög slutet. Men, jag menar, förutom det var den över förväntan.  
     I ärlighetens namn hade jag troligen aldrig plockat upp den här boken om det inte var för skolan, och även om jag är glad att jag läst den tror jag inte att jag kommer gå tillbaka och läsa mer av Hjalmar Söderberg på fritiden, åtminstone inte den närmaste framtiden. Men Doktor Glas var bra, och det är en läsvärd bok. 

Det här blev ingen vanlig recension, så vill ni läsa mer om Doktor Glas kan ni göra det HÄR eller hos förlaget Albert Bonniers Förlag.


Vad är era tankar om Doktor Glas? Har ni några klassiker att rekommendera?
Kram
Kimberly

2 kommentarer:

  1. Hej, och kul att du är med och tävlar. Glöm inte att tävla och samla poäng i de olika deltävlingarna! Än så länge har fyra av sex kommit ut och de sista kommer på måndag och onsdag. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack så mycket för påminnelsen, har sett alla deltävlingarna och klurar lite på svaren bara innan jag kommenterar något! Jättekul tävling, ser fram emot de sista deltävlingarna!

      Radera

Senast publicerat:

Mjölk och honung av Rupi Kaur

Titel : Mjölk och honung Originalets titel : milk and honey Författare : Rupi Kaur Antal sidor : 204 Serie : - Förlag :  Mima Förlag ...

Populära inlägg: